HELP TO HELP UKRAINE
Logo
Logo

Parteneri

Despre proiect

29 de organizații non-guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii, care au intrat în țară confuzi și speriați, cu foarte puține lucruri asupra lor. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) sprijină implementarea unui program rețea de suport pentru ca aceste organizații să colaboreze între ele și să poată susține nevoile reale ale refugiaților pe tot parcursul drumului lor prin România. Intervenția colectivă este posibilă prin finanțarea venită din partea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC.

Pe această platformă vei găsi poveștile profesioniștilor în asistență umanitară și ale oamenilor pe care-i asistă. Te vom ține la curent cu victoriile, dificultățile și provocările întâmpinate pe tot parcursul intervenției și te vom ajuta să înțelegi mai bine importanța sprijinului și empatiei de care am dat cu toții dovadă în această perioadă și de ce contează atât de mult să continuăm. O parte dintre echipele membrilor FONPC și voluntarii acestora acționează pe teren, la punctele de trecere ale frontierei, pentru a acorda sprijin imediat copiilor și familiilor marcate de experiența traumatică a războiului. Suportul oferit include: alimente neperisabile, mese calde, produse de igienă, medicamente, haine, cazare gratuită, consiliere juridică, psihologică, traducere, transport, orientare.

O altă parte a membrilor FONPC primesc refugiați în centrele și spațiile amenajate în București / Ilfov și din țară: Tulcea, Galați, Baia Mare, Sighetul Marmației, Târgul Lăpuș, Suceava, Iași, Vaslui, Bacău, Satu-Mare și Timișoara, acordând cazare și masă, transport, suport medical, psihologic, juridic sau de prevenire a traficului de persoane, precum și servicii de educație și asistență socială. Numărul mare de copii și tineri, care au trecut granița din Ucraina și au rămas în România, au forțat găsirea unor soluții pentru o mai bună integrarea socială și educațională a lor. Astfel, pe lângă serviciile de cazare și masă, au fost dezvoltate o serie de servicii care să îi ajute să învețe limba română pentru a se putea înscrie în învățământul românesc (școli de vară, cursuri de limbă), dar și care să îi ajute să depășească trauma provocată de război (servicii de sănătate mintală). ONG-urile care oferă servicii copiilor au fost printre cele mai active în această criză a refugiaților.

Din echipa proiectului Help to Help Ukraine face parte și ucraineanca vorbitoare de limba română, Nataliya Petrovici, a cărei viață s-a schimbat radical în ultimele luni când a decis să se implice în coordonarea unor grupuri imense de Telegram, de mii de refugiați care au ajuns în România. Ea face legătura între serviciile oferite de rețeaua colaborativă de ONG-uri sprijinită de FONPC și miile de mesaje care vin pe grupul de Telegram de la ucrainence care își caută joburi, case, locuri unde să-și lase în siguranță, traducători, servicii medicale sau sprijin legal.

„Ca să poți ajuta cu adevărat, trebuie să înțelegi cultura din care vin acești oameni. Și neapărat să-i simți, nu doar să-i înțelegi. Nu faptul că vorbesc ucraineană mă ajută să ajut, ci faptul că sunt ucraineancă. Nu am găsit încă, nici după atâtea luni, un kit de servicii de ajutor care să funcționeze pe termen lung. Pentru că oamenii sunt diferiți, dar mai ales diferiți de ei înșiși față de momentul când au ajuns în România. E nevoie de cineva care să stea lângă ei și să le adapteze oferta de servicii pe măsură ce nevoile lor se schimbă”, spune Nataliya Petrovici, interpret și mediator Help to Help Ukraine.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) este principalul interlocutor specializat al statului în vederea elaborării şi redefinirii politicilor publice pentru asigurarea bunăstării copilului din perspectiva drepturilor copilului. Înființată în anul 1997, FONPC există cu și pentru membrii săi, aproximativ 100 de ONG-uri, și lucrează în strâns parteneriat cu donatorii, finanţatorii, cu autorităţile locale şi naţionale şi organizaţii neguvernamentale, organizaţii internaţionale, instituţii europene, societatea civilă, comunitatea şi cu alţi actori implicaţi în promovarea respectării Drepturilor Copilului.

Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația ESPERANDO, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asoc Autism Baia Mare, Create Yourself Association, ECLER, The International Foundation for Child and Family, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii, Asociația ANAIS, Asociația Profesorii de Asistență Socială ASSOC, Asociația Civica Radauti, Asociația Hand across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT, Society for Children and Parents, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federația Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Fundația ELIBERARE, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.